Hoe snel is je warmtepompboiler terugverdiend?

Een warmtepompboiler is dankzij zijn uitstekend rendement een interessante keuze. Wie investeert in de plaatsing van een nieuwe warmtepompboiler voor sanitair warm water, kan bovendien een premie krijgen. Mede dankzij deze premie verdien je je investering in een warmtepompboiler dus snel terug. Ten opzichte van een klassieke elektrische boiler verdien je de meerprijs zelfs in minder dan 2 jaar terug. En als je je zonnepanelen hebt en kiest voor een smart grid ready warmtepompboiler is die terugverdientijd nóg sneller!

Rekenvoorbeeld terugverdientijd

Een kwalitatieve elektrische boiler met een capaciteit van 200 l kost in aankoop ± € 1.075 (excl. btw) en de installatiekost ervan bedraagt ± € 350 (excl. btw). Een warmtepompboiler met een capaciteit van 200 l kost in aankoop ± € 2.120 (excl. btw) en de installatiekost ervan bedraagt ± € 800 (excl. btw). Het verschil in investering bedraagt dus ± € 1.495 (excl. btw). Deze meerprijs verdien je snel terug. Want niet alleen bespaar je voortaan vanaf het eerste jaar ca € 750/jaar op je energiefactuur, je geniet ook nog eens van premies in de 3 gewesten, waardoor je de meerprijs in investering in het Brussels gewest bijna meteen terugverdient, in het Waals Gewest in minder dan 1,5 jaar en in het Vlaams gewest in iets meer dan 1,5 jaar.

 

Warmtepompboiler 200 l

Klassieke elektrische boiler 200 l

 

 

 

Aankoopprijs (brutoprijs, excl. btw)

± € 2.120

± € 1.075

Installatie (incl montagekosten & toebehoren aan brutoprijs, excl. btw)

± € 800

± € 350

Meerkost aankoop & installatie (excl. btw)

± € 1.495

Premies

Vlaams Gewest: - € 300

Waals Gewest: - € 500 (minimum*)

Brussels Gewest: - € 1.400 (minimum*)

- € 0

Jaarlijkse energiekost**

€ 250,39

€ 1.001,26

Jaarlijkse besparing energiekost**

€ 751,17

Terugverdientijd meerkost**

Vlaams Gewest: iets meer dan 1,5 jaar

Waals Gewest: minder dan 1,5 jaar

Brussels Gewest: bijna meteen terugverdiend

* De premiebedragen in het Brussels en het Waals Gewest zijn afhankelijk van het gezinsinkomen. De vermelde premiebedragen zijn de minimale premiebedragen / gelden voor de hoogste inkomenscategorieën.

* Deze vergelijking is indicatief en afhankelijk van de verbruiker. Hier vergeleken we de elektrische boiler Zeneo – een kwalitatieve elektrische boiler met de hoogste bescherming tegen corrosie - van 200 l met een rendement van 95% en een warmtepompboiler met inhoud van 200 l en een maximale besparing van 75%, gingen we uit van een gezin van 4 personen, een gemiddeld verbruik van SWW van 50 l per persoon per dag dat opgewarmd dient te worden van 10 tot 50°C en berekenden we de elektriciteitsprijs aan € 0,28/kWh.

Bereken zelf jouw warmtepompboilerwinst met onze calculator!