Je zelfconsumptie opdrijven met een warmtepompboiler?

Sinds de afschaffing van het systeem van de terugdraaiende teller, kunnen eigenaars van zonnepanelen de geproduceerde energie die ze niet gebruiken niet meer recupereren via de terugdraaiende teller. Eigenaars van zonnepanelen doen er daarom goed aan zoveel mogelijk van de zelfopgewekte stroom onmiddellijk te gebruiken. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De meeste mensen zijn overdag, wanneer de zon schijnt, aan het werk, en verbruiken vooral ’s avonds elektriciteit. En wie elektrisch verwarmt, heeft veel elektriciteit nodig in de winter en bijna geen tijdens de zomer, wanneer fotovoltaïsche zonnepanelen het meest renderen.

Daarom gaan er stemmen op om PV-panelen te koppelen aan een thuisbatterij: een opslagplaats voor de overtollige stroom die je produceert en die je later gebruikt op momenten dat de zon niet voor de gevraagde energie kan zorgen. Maar thuisbatterijen zijn duur. Afhankelijk van het merk en de opslagcapaciteit mag je rekenen op 4.000 tot 10.000 euro. Het duurt een hele tijd vooraleer je zo’n investering hebt terugverdiend.

Een veel betaalbaarder alternatief om het verbruik van zelfopgewekte elektriciteit te optimaliseren, is kiezen voor een smart grid ready warmtepompboiler die je zelfgegenereerde zonnestroom omzet in en opslaat als zonnewarmte voor je sanitair water voor bv. bad of douche. En verstandiger bovendien…

  • In de eerste plaats fungeert een smart grid ready warmtepompboiler ook als een batterij, zij het een thermische batterij. Daar waar een gewone elektrische batterij je zonnestroom buffert als zonnestroom, zet een warmtepompboiler je zonnestroom om in zonnewarmte, maar hij buffert die warmte ook, zodanig dat je die kan gebruiken op een ander moment dan dat de stroom wordt geproduceerd.

  • Daarnaast kost smart grid ready warmtepompboiler in aankoop veel minder dan een thuisbatterij en je geniet ook nog eens van heel wat premies voor een warmtepompboiler.

  • Tenslotte bespaar je jaar na jaar op je energiefactuur voor de productie van sanitair water, waardoor je warmtepompboiler veel sneller terugverdiend is dan je thuisbatterij. Hoeveel jij bespaart met een warmtepompboiler, kan je hier berekenen.

Bereken met onze calculator hoeveel jouw zonnewarmtewinst (besparing energiefactuur + besparing CO2 + stijging autoconsumptie + premies) precies bedraagt.