Waarom een warmtepompboiler aan zonnepanelen koppelen?

Waarom een warmtepompboiler aan zonnepanelen koppelen?

Als je fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen) hebt, is een smart grid ready warmtepompboiler een zeer betaalbare en verstandige oplossing om de elektriciteit die je zelf opwekt via zonnepanelen optimaal te gebruiken.

Kies je voor een warmtepompboiler om je sanitair water te verwarmen, dan geniet je sowieso al van alle voordelen van een toekomstgerichte verwarmingsoplossing op basis van hernieuwbare energieminder CO2-uitstoot, een serieuze besparing op je jaarlijkse energiefactuur en heel wat premies.

Bij warmtepompboilers die ‘smart grid ready’ zijn, zijn die voordelen nog groter. Een warmtepompboiler haalt tot 75% van de energie die hij nodig heeft om je sanitair water te verwarmen uit de warmte van de buitenlucht, maar heeft nog steeds een elektrische voeding nodig. Als je kiest voor een smart grid ready warmtepompboiler (wat een smart grid ready warmtepompboiler is, lees je hier), kan je de gratis opgewekte elektriciteit door je zonnepanelen maximaal inzetten als voeding voor je  warmtepompboiler. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je verhoogt je autoconsumptie van zelfopgewekte zonnestroom en je zorgt ervoor dat een groot deel van je  huidige energiefactuur voor de verwarming van je sanitair water voortaan wordt ingevuld door gratis hernieuwbare energie, zowel uit de lucht als uit de zon.

Bovendien kan een smart grid ready warmtepompboiler maximaal worden ingezet op de uren die vanuit het oogpunt van de stroomproductie van de zonnepanelen het meest gunstig zijn en kunnen dus ook een maximum aan goedkope zelfopgewekte zonnestroom op te slaan in de vorm van zonnewarmte. Die opgeslagen warmte kan je dan gebruiken op een later moment, bijvoorbeeld voor een bad of douche. De warmtepompboiler functioneert zo als een thermische batterij. Hoe dat precies werkt lees je hier.

Bereken met onze calculator wat jouw zonnewarmtewinst (besparing energiefactuur + besparing CO2 + stijging autoconsumptie + premies) precies is, als je kiest voor een smart grid ready warmtepompboiler.