Meer dan 40% van het water dat we verbruiken, wordt verwarmd. Voor typisch sanitaire doeleinden zoals douche, baden of wassen, maar ook in de keuken, om af te wassen of te koken. Tot 15% van onze energiefactuur gaat op naar de verwarming van dat water. De keuze van een geschikt toestel dat een optimaal warmwatercomfort koppelt aan een zo laag mogelijk energieverbruik, is dan ook een keuze die niet licht genomen mag worden.
Nog al te vaak wordt een defecte boiler vervangen door een nieuw exemplaar op elektriciteit of op aardgas. Dat is spijtig. Een warmtepompboiler is zowel vanuit financieel als vanuit ecologisch standpunt een veel beter alternatief. Hij stoot tot de helft minder CO2 uit dan een boiler gekoppeld aan een stookolie- of gasketel, en in vergelijking met een elektrische boiler verbruikt hij tot drie keer minder energie. Met een warmtepompboiler kan je dus ook flink wat geld besparen.
Zeker als je zonnepanelen hebt, mag je eigenlijk niet twijfelen. Kies dan voor een ‘smart grid ready’ warmtepompboiler. Die laat toe om je warmtepompboiler te koppelen aan de elektriciteitsproductie van je fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen), voor de opwekking van elektriciteit. Elektriciteit die kan dienen als voeding voor je elektrische toestellen in huis, en als voeding voor je warmtepompboiler, zodat je sanitair water zowel door de lucht als door de zon gratis wordt verwarmd. Bovendien fungeert een warmtepompboiler die gekoppeld is aan je zonnepanelenproductie als thermische batterij.
Maar ook als je geen zonnepanelen hebt, is een warmtepompboiler (ook wel thermodynamische boilers genoemd) als systeem voor de aanmaak voor warm water voor de keuken of de badkamer de meest verstandige keuze.
De keuze voor een warmtepompboiler is een van de kleinst mogelijke stappen om een toestel op basis van hernieuwbare energie in huis te halen. De investering is veel lager dan in bijvoorbeeld zonnepanelen. En ten opzichte van een zonneboilerinstallatie, waarbij naast de boiler ook nog zonnecollectoren nodig zijn, is de installatie van een warmtepompboiler veel minder duur en omslachtig.
Aangezien een warmtepompboiler tot 75% minder energie verbruikt dan een klassieke elektrische boiler, kan je met een warmtepompboiler je sanitair warm water maar liefst vier keer goedkoper verwarmen. Zo bespaar je, afhankelijk van je gezinsgrootte en verbruikspatroon, tot € 1.235 per jaar. Je spaart dus jaar na jaar niet enkel CO2 maar ook geld uit. Ontdek via onze besparingscalculator hoeveel je met een warmtepompboiler precies bespaart.
Iedereen is het er over eens: verwarmen met warmtepompen is de verwarming van de toekomst. Helaas is het plaatsen van een warmtepomp als hoofdverwarming voor veel gezinnen nog geen optie, omdat hun woning niet voldoende geïsoleerd is, of niet is uitgerust met een afgiftesysteem op lage temperatuur zoals vloerverwarming. Om de warmtepomptechnologie louter voor de verwarming van je sanitair water in te zetten, hoeft aan die voorwaarden niet te worden voldaan.
Een warmtepompboiler stoot de helft minder CO2 uit dan een boiler gekoppeld aan een gas- of stookolieketel, en is dus een heel pak milieuvriendelijk. Ook vergeleken met een klassieke elektrische boiler is een warmtepompboiler dankzij zijn hoge rendement tot 75% een veel ecologischere keuze. Een elektriciteitscentrale heeft een rendement van slechts 40%.
Warmtepompboilers besparen niet alleen op de energierekening. In tegenstelling tot klassieke boilers op gas, stookolie of elektriciteit, komen ze in de drie gewesten in aanmerking voor premies. Dat maakt de overschakeling op een warmtepompboiler voordeliger. En dankzij de cashbackacties die Atlantic regelmatig voert, wordt de overschakeling op een Atlantic-warmtepompboiler zelfs extra voordelig.
In tegenstelling tot een zonneboiler heeft een warmtepompboiler het voordeel hij ook bij bewolkte dagen zijn rendement behoudt. Indien gewenst, kan een warmtepompboiler ook overschakelen op bijverwarming via een de verwarmingsinstallatie als het toestel daaraan gekoppeld is, of wordt een beroep gedaan op de elektrische weerstand waarvan de warmtepompboiler standaard is voorzien. Zo ben je steeds 100% zeker van warm water, wanneer je maar wil en zo veel je wil.
Alles weten over warmtepompboilers? Vraag ons e-book warmtepompboilers aan via deze pagina.