Wat is een smart grid ready warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler haalt, net zoals een warmtepomp, (lage temperatuur-)energie uit de omgeving en ’verpompt’ deze naar een hoge temperatuur voor de opwarming van sanitair warm water bijvoorbeeld voor bad of douche. Aangezien een warmtepompboiler tot drie vierde wordt opgewarmd met gratis warmte-energie uit de lucht, verbruikt hij sowieso al veel minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler, en kan je flink wat besparen op je energierekening. Maar een warmtepompboiler heeft sowieso nog steeds elektriciteit nodig als voeding.

Warmtepompboilers die ‘smart grid ready’ zijn, laten toe om je warmtepompboiler te koppelen aan de elektriciteitsproductie van fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen).

Wat is een smart grid ready warmtepompboiler?

Bovendien verbruiken smart grid ready warmtepompboilers voornamelijk elektriciteit op de momenten dat er gratis, eigen geproduceerde energie (zonnestroom) beschikbaar is. Op die momenten zet je warmtepompboiler je zelf gegenereerde zonnestroom om in thermische energie of zonnewarmte, die je later kan gebruiken om te douchen of een bad te nemen. Zo fungeert je warmtepompboiler dus als thermische batterij.

Meer uitleg over de werking van smart grid ready warmtepompboilers, vind je hier.