Zonnepanelen? Zet je zonnestroom om in zonnewarm water

Nu in Vlaanderen het systeem van de terugdraaiende teller is afgeschaft, hebben eigenaars van zonnepanelen er alle baat bij om zoveel mogelijk van de geproduceerde stroom te gebruiken op het moment dat die wordt opgewekt of om de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken op te slaan voor later verbruik.

Je zonnestroom opslaan kan met slimme technologieën als een thuisbatterij, maar thuisbatterijen zijn duur en het duurt lang voordat je ze hebt terugverdiend.

Een andere uitstekende – en betaalbaardere – oplossing is ervoor te kiezen om je zelfconsumptie op te drijven en je zonnestroom om te zetten in zonnewarmte. Kies hiervoor voor een verwarmingstoestel dat smart grid ready is, zodat die functioneert als thermische batterij voor je zelfopgewekte zonnestroom.

Een voorbeeld hiervan is een smart grid ready warmtepompboiler die dus een duurzaam en betaalbaar alternatief is voor een thuisbatterij. Deze boilers zetten je zonnestroom om in zonnewarmte en warmen je sanitair water op. Ze slaan zonnewarmte op als een thermische batterij zodat je die kan gebruiken op tot het moment dat je dat wil, wanneer je bijvoorbeeld een bad of douche neemt.

De afschaffing van de terugdraaiende teller in Vlaanderen deed heel wat stof opwaaien. Dat is te begrijpen, want eigenaars van fotovoltaïsche zonnepanelen kunnen sinds kort de elektriciteit die hun zonnepanelen produceren die ze niet zelf gebruiken, niet meer recupereren via de terugdraaiende meter.

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Denken dat zonnepanelen vandaag de dag helemaal niet meer rendabel zijn, is echter een brug te ver. Elektriciteit is immers duur en als je het zelf kan opwekken met zonnepanelen bespaar je elk jaar fors op je elektriciteitsfactuur. Bovendien kan je in Vlaanderen en Brussel genieten van financiële tegemoetkomingen in de vorm van premies (Vlaanderen) of groenstroomcertificaten (Brussel). 

Rekening houdend met de eigenheden per gewest, berekende energieleverancier Engie hoe rendabel de installatie van PV-panelen anno 2021 nog is. Hierbij werd uitgegaan van een typische PV-installatie met 14 zonnepanelen van 4,5 kilowattpiek voor een gezin dat jaarlijks 4.000 kilowattuur aan elektriciteit verbruikt is, en wat blijkt…? 

 

Vlaanderen

Brussel

Wallonië

Investering

5.500 euro

5.500 euro

5.500 euro

Prosumententarief

/

/

Oplopend tot 280 euro

Financiële tegemoetkoming

1.275 euro (eenmalige premie)

900 euro (groenstroomcertificaten
gedurende 10 jaar)

/

Jaarlijkse besparing

430 euro

500 euro

1.050 euro

Terugverdientijd

9 jaar

4 jaar

6 jaar

De investering in een zonnepaneleninstallatie in de drie gewesten blijft dus nog steeds interessant, zeker als je weet dat zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan.

Al doe je er best aan zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom zelf te verbruiken. Dan haal je er nog meer uit. 

Zelfconsumptie zonnepanelen verhogen

Maar hoe doe je dat, de zelfconsumptie (of autoconsumptie) van de zonnestroom die je zonnepanelen produceren opdrijven?

Je zou ernaar kunnen streven om zoveel mogelijk van de elektriciteit die je fotovoltaïsche zonnepanelen opwekken onmiddellijk te verbruiken. Maar dat is niet zo evident. De meeste mensen verbruiken vooral ’s avonds elektriciteit. Overdag, wanneer de zon schijnt, zijn de meeste mensen aan het werk en verbruiken ze dus thuis weinig elektriciteit. En wie elektrisch verwarmt, heeft vooral elektriciteit nodig in de winter en nauwelijks in de zomer, wanneer zonnepanelen nochtans het meest renderen. 

Daarom gaan er stemmen op om PV-panelen te koppelen aan een thuisbatterij: een opslagplaats voor de overtollige stroom die je produceert en die je later gebruikt op momenten dat de zon niet voor de gevraagde energie kan zorgen. Maar thuisbatterijen zijn duur. Afhankelijk van het merk en de opslagcapaciteit mag je rekenen op 4.000 tot 10.000 euro. Het duurt een hele tijd vooraleer je zo’n investering hebt terugverdiend.

Zet je zonnestroom om in zonnewarmte

Een veel betaalbaarder alternatief om het gebruik van je zelfopgewekte elektriciteit te optimaliseren, is kiezen voor een verwarmingsoplossing die (gedeeltelijk) op elektriciteit werkt en ‘smart grid ready’ is, wat wil zeggen dat het toestel gekoppeld kan worden aan de elektriciteitsproductie van je fotovoltaïsche zonnepanelen. 

Zo drijf je je autoconsumptie van je zelfopgewekte elektriciteit op doordat je het niet enkele gebruikt als voeding voor de elektrische toestellen in je huis, maar ook als voeding voor je verwarming. 

Smart grid ready verwarmingsoplossingen verbruiken voornamelijk elektriciteit op momenten dat de zonnepanelen het meest elektriciteit produceren, waardoor het dus mogelijk is om een maximum aan zonnestroom om te zetten in zonnewarmte, en – als een thermische batterij – te bufferen als zonnewarmte voor later verbruik. 

Warmtepompboiler voor zonnewarm water

Een warmtepompboiler is een duurzame oplossing voor eigenaars van zonnepanelen om hun zelfopgewekte stroom optimaal te gebruiken, en veel betaalbaarder dan een thuisbatterij.    

Warmtepompboilers dienen voor de opwarming van sanitair water, bijvoorbeeld voor keuken, bad of douche en winnen de laatste jaren enorm aan populariteit. De voordelen die warmtepompboilers bieden zijn dan ook niet ver te zoeken.

  • Aangezien een warmtepompboiler tot 75% wordt opgewarmd met gratis warmte-energie, verbruikt hij veel minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler, en kan je flink wat besparen op je energierekening.

  • Bovendien stoot een warmtepompboiler tot de helft minder CO2 uit dan een boiler gekoppeld aan een stookolie- of gasketel.

  • En in tegenstelling tot klassieke boilers op gas, stookolie of elektriciteit, komen warmtepompboilers in de drie gewesten in aanmerking voor premies, waardoor je de overschakeling op een warmtepompboiler nog sneller terugverdient.

Bij warmtepompboilers die ‘smart grid ready’ zijn, en dus gekoppeld kunnen worden aan de elektriciteitsproductie van fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen) en zo functioneren als thermische batterij voor je zonnestroom, kunnen die ecologische en financiële voordelen zelfs nog groter zijn.

Een warmtepompboiler als thermische batterij? Zo werkt het…

Hoeveel bedraagt jouw warmtepompboilerwinst? Bereken het hier

Voor welke smart grid ready warmtepompboiler kiezen?

Op zoek naar een installateur of vrijblijvend prijsvoorstel?