Hoe werkt een warmtepompboiler als thermische batterij?

Een smart grid ready warmtepompboiler haalt, net zoals een gewone warmtepompboiler, tot ¾ van de energie die nodig is om het water te verwarmen uit de lucht, en de resterende ¼ energie uit elektriciteit. Wanneer je warmtepompboiler gekoppeld is aan zonnepanelen, is die elektriciteit die nog nodig is als voeding dus de gratis elektriciteit die geproduceerd wordt door zonnepanelen. Koppel je een smart grid ready warmtepompboiler aan de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen, dan zet die dus gratis zonnestroom om in gratis zonnewarmte.

Bovendien zet een smart grid ready warmtepompboiler gekoppeld aan zonnepanelen de zonnestroom niet enkel om in zonnewarmte, hij buffert die zonnewarmte ook als een batterij. Maar dan wel een thermische batterij. Daar waar een elektrische batterij of thuisbatterij je zonnestroom als zonnestroom buffert, buffert een warmtepompboiler je zonnestroom als zonnewarmte. Zonnewarmte, die je kan gebruiken op het moment dat je wil, bijvoorbeeld voor een bad en douche. Dat is niet enkel goed voor je portemonnee, maar ook ons milieu en voor het volledige elektriciteitsnet.

Hoe werkt een warmtepompboiler als thermische batterij?

Meer uitleg over de werking van een smart grid ready warmtepompboiler als thermische batterij , vind je in onze explainer video ‘Een warmtepompboiler als thermische batterij, hoe werkt dat?’